Miriam Meihuizen en Boef (foto: privébezit Miriam) Foto: Eigen foto

Miriam Meihuizen en Boef (foto: privébezit Miriam) Foto: Eigen foto

DOESBURG - Hond Boef is 1,8 kilo kwijt. Hij zit nog een tiende van het ultieme streefgewicht van 11 kilo, maar baasje Miriam Meihuizen uit Doesburg vindt het goed zo, ze wil nu rust. Of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming het ook goed vindt, is nog even afwachten.

Eind februari stonden de dierenpolitie en de Inspectiedienst bij haar op stoep nadat er een anonieme melding was binnengekomen over het gewicht van Boef. Een grap? Nee, haar hond moest verplicht afvallen anders zou het dier mogelijk van haar afgenomen worden.

Zie ook: De hond van Miriam is te dik en wordt misschien afgepakt

Op social media ontstond veel commotie over het bericht over de 'te dikke hond'. Boef werd daardoor ineens de meest bekende hond van Doesburg. Buurtbewoners startten zelfs een petitie om Miriam te steunen. Maar dit haalde niks uit; de Doesburgse moest haar huisdier op dieet zetten.

Slank met sperziebonen

In eerste instantie zou de viervoeter een kilo moeten afvallen, later bleek er twee kilo af te moeten. Een half jaar lang moest Miriam Meihuizen haar hond elke maand laten wegen. "Dit kon gelukkig bij mijn eigen dierenarts in Rheden, waar ik met Boef al zeven jaar lang kom."

Miriam gaf Boef wat minder hondensnoepjes, meer dieetbrokken en zelfs sperziebonen uit pot. "Ja, sperziebonen, die tip kreeg ik van een andere hondeneigenaar uit Doesburg. Het is heel voedzaam en maagvullend, maar geen dikmaker." Haar Boef vindt de bonen heerlijk, vertelt ze.

Ze is blij dat het dier inmiddels een paar pondjes kwijt is: "Je houdt toch de angst om hem kwijt te raken." Miriam wist wel dat het dier stevig was. "Daar had ik het ook al vaker met mijn dierenarts over gehad, maar obesitas?! Hij rende altijd nog volop, ik liet hem altijd vier tot vijf keer per dag uit. Hij rent mee met mijn scootmobiel."

Dierenarts Marte Cuppens van Dierenkliniek Velp-Veluwezoom bevestigt dat Boef is afgevallen: "We zijn super trots op Miriam en Boef! We hebben er veel tijd en energie in gestoken om Boef op een gezond gewicht te krijgen."

'Het is klaar'

Officieel zou Boef vanaf nu nog elke drie maanden op de weegschaal moeten. "Maar dat ga ik echt niet meer doen, het is klaar. " Of de inspectiedienst van de Dierenbescherming daar ook mee akkoord gaat, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder zegt volgende week met een reactie te komen.

Klein kind

Miriam is nog steeds gechoqueerd door de hele gang van zaken: "Ik schrok me rot toen ze in februari met de politie bij me op de stoep stonden. Mijn ouders zijn al op leeftijd en ik was bang dat daar iets mee was. "

Maar ook toen duidelijk werd waarvoor ze kwamen, daar kan ze nog steeds niet bij: "Ik vind altijd dat de Dierenbescherming goed werk doet. Dat ze in actie komen bij verwaarloosde en mishandelde dieren vind ik heel belangrijk, maar bij een te stevig hondje? Ik heb het gevoel dat ik word behandeld als een klein kind. "

Miriam kijkt uit naar een beetje rust, voor haarzelf en voor Boef. "Want Boef is echt mijn maatje. "

Zie ook: Buurt springt in de bres voor Miriam en haar te dikke hond

Deel dit artikel