Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Tweede Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) in gesprek met Inge de Jager. Foto: Omroep Gelderland
Mery Blankestein in gesprek met Inge de Jager. Foto: Omroep Gelderland

Mery Blankestein in gesprek met Inge de Jager. Foto: Omroep Gelderland

TIEL - Een uitkering die plotseling wordt ingetrokken of een hoge terugvordering die je niet kan betalen. Verschillende Gelderlanders reageerden op de uitzending van In het vizier van De Jager, waarin mensen vertelden financieel in de problemen te zijn geraakt door uitkeringsinstantie UWV. De instantie erkent fouten, maar wijst ook naar de politiek.

"Fout op fout op fout, niet door mijn toedoen. Wat gaat er nog meer in mijn brievenbus vallen?" Mery Blankestein uit Tiel leest aan de keukentafel één van haar klachtenbrieven voor. Het is een gevoel van onrecht dat haar deed reageren op een eerdere uitzending van In het vizier van De Jager.

Hond Pablo ligt op de bank en haar twee papegaaien kijken toe terwijl ze haar verhaal vertelt. "Alles wat ik heb, daar heb ik hard voor gewerkt. Als dit me wordt afgenomen, dan is dat heel erg."

Bekijk het verhaal van Mery uit Tiel:

Net als anderen heeft Mery te maken gehad met overheidsinstantie UWV en kwam ze daardoor in de financiële problemen. Ze werkte bij een bedrijf en deed daar voor 6 uur schoonmaakwerk. Daarnaast werkte ze voor 24 uur als begeleider van kinderen op een bus voor personenvervoer.

Het schoonmaken kon vanwege ziekte niet meer, dus daarvoor moet ze worden afgekeurd. Het andere werk bleef ze doen, maar vanwege corona ging het slechter in die branche en werd ze ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen.

Te hoog voorschot

Ze kreeg een voorschot, maar door een fout van UWV bleek dat te hoog te zijn geweest en werd het automatisch van haar uitkering ingehouden. Toen ze belde, bleek dat ze het geld niet zou krijgen net als haar vakantiegeld. "Ze zeiden: 'het wordt niet gestort', zonder vooraankondiging." Van de een op de andere dag krijgt ze geen geld.

Zie ook: 'Mijn zus is geen crimineel', Chantal zit aan de grond door terugvordering UWV

Thomas van der Kammen uit Beneden-Leeuwen krijgt ook tweemaal een invordering op de deurmat. Wat hem steekt, is dat hij telkens heeft gebeld en gevraagd of de uitbetaalde bedragen wel klopten. Steeds kreeg hij te horen dat het geld voor hem was, maar tot twee keer toe moet hij toch geld terugbetalen, geld dat hij niet heeft. Volgens Thomas is hij hierdoor in de financiële problemen terechtgekomen. "Mijn totale schuld is tienduizend euro."

'Hoe kan dat?'

"Tienduizend euro, twintigduizend euro, dan denk ik hoe kan dit? Dit is toch een overheidsinstantie?", zegt Mery. Het is de reden dat ze contact zoekt met de redactie van In het vizier van de Jager. Ze vindt het belangrijk een signaal af te sturen, voor haarzelf maar ook voor anderen die dit overkomt.

UWV heeft na navraag gereageerd op de casussen die voorbijkomen in de uitzending van het programma.

De klachten die in de uitzending van Omroep Gelderland aan bod komen, zijn bekend bij UWV. Wanneer mensen meerdere uitkeringen naast elkaar hebben of inkomsten uit een andere bron, kan het voorkomen dat er een verrekening of een terugvordering moet plaatsvinden. Dat zijn vaak ingewikkelde situaties. Voor de mensen die het betreft en voor UWV. Daarvan is ook hier sprake. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat UWV goed communiceert en het proces zorgvuldig uitvoert. In deze specifieke zaken is dat niet goed gegaan en zijn er fouten gemaakt. UWV betreurt dat ten zeerste. In het geval van mevrouw Blankestein zijn daarvoor excuses aangeboden. De klacht van de heer Van der Kammen is nog in behandeling. Het is niet de bedoeling dat mensen in problemen komen door fouten van UWV. We werken daarom continu aan de verbetering van de communicatie en de dienstverlening. We willen daarbij meer aandacht geven aan de menselijke maat. Tegelijkertijd is wettelijk vastgelegd dat UWV te veel uitbetaalde bedragen moet terugvorderen, ook als dat niet het gevolg is van onjuist handelen of overtredingen van een klant. In een aantal specifieke situaties heeft UWV recent afgezien van terugvorderingen die het gevolg zijn van het handelen van UWV. Maar dit kan alleen in uitzonderlijke situaties. Om vaker te kunnen afzien van terugvorderingen is een aanpassing van de wet nodig. Dat is een keuze die aan de politiek is. UWV begrijpt heel goed dat een terugvordering vervelend kan zijn. Waar nodig kan er altijd een betalingsregeling getroffen worden, waarbij goed rekening wordt gehouden met de financiële situatie van mensen. In de recente knelpuntenbrief aan de minister van SZW heeft UWV op dit punt nog meer ruimte voor coulance gevraagd.

De instantie wijst naar de politiek, maar dat is volgens SP-Kamerlid Bart van Kent wel heel makkelijk. "Je kunt UWV erg veel verwijten, ze kunnen namelijk ook afwijken van de standaard. En ze moeten ook veel harder op tafel slaan bij het ministerie."

Meer maatwerk

Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie werkt op dit moment aan een initiatiefwet die instanties als UWV ook meer ruimte moeten bieden voor maatwerk. "In mijn werk als Kamerlid, en hiervoor als advocaat, hoor je vaak dat instanties als UWV geen ruimte hebben om af te wijken van de wet. We willen ook een wetswijziging indienen, waarbij instanties daarvoor meer ruimte krijgen."

Zie ook: Zo voorkom je uitkeringsproblemen, vijf vragen en antwoorden

In de voorbeelden bij Omroep Gelderland gaat het niet alleen om fouten die UWV maakt, maar ook om mensen die zelf fouten maken. Omdat ze bijvoorbeeld regels niet begrijpen. Volgens Kamerlid Don Ceder moet daar meer rekening mee worden gehouden. "Je moet bekijken: valt het iemand te verwijten? Maar je moet je ook afvragen: kan iemand het ook wel dragen? Ook in dat soort situaties moet een instantie veel meer maatwerk kunnen leveren."

Mery heeft excuses gekregen van het UWV, maar het liefst wil ze ondanks haar ziekte gewoon weer aan het werk. "Ik heb gelukkig veel lieve mensen om me heen, anders had ik vast een burn-out gehad. Maar ik hoop dat ik uiteindelijk van het UWV af kan."

Bekijk het hele verhaal van Mery in de uitzending van In het Vizier van De Jager:

Deel dit artikel