Ziekenhuis Zutphen zette recent ook meerdere kraamverzorgenden op straat - RegioTV Tiel

De Verloskunde-afdeling in Zutphen is gesloten. Foto: Omroep Gelderland

De Verloskunde-afdeling in Zutphen is gesloten. Foto: Omroep Gelderland

ZUTPHEN - Meerdere kraamverzorgenden van Gelre Ziekenhuizen hebben recent te horen gekregen dat ze een nieuwe baan moeten zoeken. Ze werkten op de afdeling Verloskunde in Zutphen, die momenteel dicht is vanwege een personeelstekort. Het ziekenhuis laat weten dat het afscheid van de kraamverzorgenden niets te maken heeft met de kwestie die eerder deze week naar buiten kwam, namelijk dat drie medewerkers zijn ontslagen vanwege onprofessioneel gedrag.

Sinds vier weken kun je niet bevallen in het Zutphense ziekenhuis. Vanwege een personeelstekort ging de afdeling Verloskunde op 16 september dicht. Afgelopen dinsdag maakte Gelre Ziekenhuizen bekend dat het ontslag van de drie medewerkers daarmee te maken had. Waarom het ziekenhuis daar wekenlang niets over heeft gezegd, is niet bekend. Het ziekenhuis wil tot nu toe niet reageren op vragen van Omroep Gelderland.

Afscheid van kraamverzorgenden

In diverse media is de afgelopen dagen gesuggereerd dat er na die beslissing meerdere werknemers boventallig zouden zijn verklaard. Het ziekenhuis doet daarover nu een bericht naar buiten. "Ons is gebleken dat er een verband wordt gelegd tussen het vervallen van arbeidsplaatsen van onze kraamverzorgenden en het vertrek van de drie medewerkers van de afdeling verloskunde waarover ons bericht van dinsdag spreekt. Laten we daarover heel duidelijk zijn: dit verband is er niet."

Volgens het ziekenhuis is besloten om op de Verloskunde-afdeling alleen nog maar met verpleegkundigen en verloskundigen te werken, waardoor kraamverzorgenden niet langer nodig zijn. "De kraamverzorgenden zijn zeer gewaardeerde collega’s die uitstekend hun werk hebben gedaan. Helaas hebben we hen wel moeten vertellen dat gelet op de gemaakte keuze hun functie kwam te vervallen. Dat spijt ons en heeft niets met hun functioneren te maken."

Bezorgdheid bij zwangere vrouwen

Wanneer er in Zutphen weer verloskamers opengaan is nog niet bekend. Zwangere vrouwen die in het ziekenhuis willen of moeten bevallen, moeten daarom nu naar omliggende ziekenhuizen, zoals Deventer, Apeldoorn, Doetinchem of Arnhem. Op deze ziekenhuizen komt nu extra druk, iets waar verloskundigen in de regio zich zorgen over maken.

Verloskundige Karin Schreurs hoopt dat stellen in de omgeving Zutphen die een kindje verwachten, zo snel mogelijk duidelijk krijgen. "Zodat je niet een half uur hoeft te rijden naar een ziekenhuis, in de hoop dat je op tijd bent."

Zie ook: Ontslag ziekenhuispersoneel wakkert onrust bij zwangeren verder aan

Deel dit artikel