Vishandel Graat wint zaak van gemeente Nijmegen om vergunning voor viskraam - RegioTV Tiel

De viskraam van Graat 'ademt' Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland

De viskraam van Graat 'ademt' Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - De Nijmeegse vishandel Graat heeft gelijk gekregen van de Raad van State in de zaak die de visboer aanspande tegen de gemeente. Die verstrekt sinds vorig jaar alleen nog standplaatsvergunningen voor vijf jaar. Volgens de vishandel is dat te kort om de investering in zijn nieuwe viswagen, die op de Grote Markt in Nijmegen staat, terug te verdienen. Een redenering waar de Raad van State in meegaat.

De hoogste rechter geeft niet precies aan voor hoelang een vergunning dan wél moet worden afgegeven. Het stadsbestuur moet dit nu alsnog gaan onderzoeken, zo valt te lezen in de uitspraak.

De typisch Nijmeegse viswagen had oorspronkelijk een vergunning gekregen van de gemeente voor onbepaalde tijd. Deze werd vorig jaar omgezet in een vergunning voor vijf jaar. Terwijl Graat vlak daarvoor nog ruim een ton had geïnvesteerd in de wagen, zo bepleitte de vishandelaar eerder bij de behandeling van de zaak.

In overleg met gemeente

Een investering die volgens de vishandel was gedaan in overleg met de gemeente. "En toen kwam de gemeente ineens met nieuw beleid", zo gaf Johhny van Boxtel, de man van Wilma Graat aan. De gemeente wil met het nieuwe beleid ook nieuwe gegadigden kansen bieden op een mooi plekje voor hun kraam.

Loting zou dan om de vijf jaar moeten bepalen wie waar mag staan. Een termijn die volgens de rechtbank, die eerder uitspraak deed, niet onredelijk is. De hoogste rechter denkt daar echter anders over.

ZIE OOK: Viskraam Graat is boos: 'Gemeente Nijmegen meet met twee maten'

Deel dit artikel