Gelders verzet tegen Brabantse windmolens - RegioTV Tiel

Flyer Tegenwind Well Ammerzoden Foto: Omroep Gelderland

Flyer Tegenwind Well Ammerzoden Foto: Omroep Gelderland

AMMERZODEN - De plannen zijn nog vers, maar het verzet wordt al georganiseerd; een groep inwoners van Ammerzoden en Well in de Bommelerwaard maakt zich zorgen over een plan om net over de grens in Noord-Brabant vier enorme windmolens te bouwen. De tegenstanders spreken van een afgelegen hoekje van de Brabantse gemeente Heusden, maar slechts op korte afstand van Well en Ammerzoden.

De tegenstanders hebben een flyer gemaakt om de bevolking te mobiliseren. In de flyer vergelijken ze met een foto de kerktorens van Ammerzoden en Well van 30 meter hoog met de hoogte van de tip van de wieken van 250 meter van de beoogde windmolens.

De tekst gaat verder onder de video.

Nicole de Raadt van Tegenwind Well Ammerzoden verwoordt tijdens een bijeenkomst in Well de gevoelens van de tegenstanders. “Well en Ammerzoden liggen aan de Maas. Als er een boot langs komt, hoor je dat in de dorpen. Water draagt het geluid. Om straks 24 uur per dag naar het geluid van windmolens te luisteren, dat is niet gezond”.

Nergens in Nederland staan nog zulke hoge windmolens, betogen de tegenstanders verder. Er is nog veel te weinig onderzoek gedaan naar de effecten op de gezondheid.

Plan nog in vroeg stadium

De initiatiefnemer voor het windmolen plan in Heusden is het bedrijf RWE. Dat zegt de bewoners juist in een vroeg stadium te willen betrekken. Zo is er nog niet eens sprake van een vergunningsaanvraag. Ook geeft het bedrijf aan nog te gaan onderzoeken of de windmolens mogelijk ongewenst stof van de nabijgelegen steenfabriek extra kunnen verspreiden.

Deel dit artikel