Theo moet na dertig jaar zijn modelspoorbaan afbreken - RegioTV Tiel

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Isolatiewerk in de Aldenhof. Foto: Omroep Gelderland
Theo Sanders op de plek waar ooit zijn modelspoorbaan stond. Foto: Omroep Gelderland

Theo Sanders op de plek waar ooit zijn modelspoorbaan stond. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Er is commotie over de geplande isolatie van huurhuizen in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Bewoners kregen een brief van woningcorporatie Talis dat de hele zolder leeg moet voor het werk. Een groot probleem voor de veelal oudere bewoners die vaak hun hobby op zolder uitoefenen en niet weten hoe ze het spul wegkrijgen en waar ze het moeten opslaan. Theo Sanders verkocht in allerijl zijn mobelspoorbaan. Maar het isolatiewerk is intussen nog steeds niet uitgevoerd.

Mistroostig kijkt Theo Sanders op zijn laptop naar de filmpjes die hem nog herinneren aan zijn grote trots. Theo: “Daar heb ik dertig jaar over gedaan om dit zo mooi en zo goed mogelijk te krijgen. En dan stort je hobby ineen he. Dan heb je niets meer.”

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Modelspoorbaan moet afgebroken worden

Toen woningcorporatie Talis aankondigde dat de hele zolder leeg moest vanwege de isolatie, maakte Theo zich zorgen om zijn modelspoorbaan die hij met bloed, zweet en tranen had aangelegd op zolder. Inclusief huisjes , hijskranen en bruggen die hij met de hand van hout had gemaakt. Een vertegenwoordiger van de aannemer voor de isolatie was volgens Theo resoluut. “Afbreken.”

En snel ook, want volgens de planning was Sanders al afgelopen mei aan de beurt. Al het materiaal zoals de bergen, huisjes en stationnetjes zat vastgelijmd en kon na het afbreken naar de stort. De treinstellen en besturingseenheden heeft Theo snel op Marktplaats gezet, bang dat hij het spul in de zomer helemaal niet kwijt zou raken, omdat de modelspoorbaanhobby dan bij de meeste mensen op een laag pitje staat. Hij kreeg er lang niet voor wat het allemaal waard is.

Informatie moeilijk te krijgen

Als het isolatiewerk in juni nóg niet begonnen is probeert de vrouw van Theo bij Talis meer informatie te krijgen. Maar dat valt niet mee. Ook de buren krijgen geen antwoord op mails en telefoontjes. Uiteindelijk krijgt Theo’s vrouw de planner te pakken. Die vertelt dat ze pas half oktober aan de beurt zijn, als alles meezit. Die informatie had Theo liever van Talis gehad.

Vastgoedmanager Ron van de Molengraft van Talis legt uit dat het best een ingewikkeld project is. Ook stelt hij dat de bewoners aan alle kanten goed worden ondersteund. Zo zorgt Talis voor containers waar bewoners hun afval in kunnen doen. Maar veel bewoners hebben eerder behoefte aan opslag dan aan afvalcontainers, zegt buurtbewoner Peter Saras, die dit jaar ook zijn zolder moet leeghalen voor de isolatie.

Afbeelding
Isolatiewerk in de Aldenhof. Foto: Omroep Gelderland

'Weinig keuze als huurder'

Volgens Saras is er veel meer onrust over de isolatie in Dukenburg. Onder meer bij laaggeletterde mensen die niet goed weten waarvoor zij voor tekenen als ze de brief van Talis ontvangen. Bovendien gaat het werk sowieso door als meer dan zeventig procent van de huurders ermee instemt. Peter Saras: “Dan heb je dus eigenlijk weinig keuze als individuele huurder.”

Raadslid Jean Paul Broeren van de Stadspartij Nijmegen zit zelf in de isolatiebranche. Volgens hem is het gebruikelijk om bij zulk soort werk de spullen op zolder eerst aan de ene kant te zetten, en na het eerste deel van het werk aan de andere kant. “Dat zou een stuk minder ingrijpend zijn voor de veelal oudere bewoners.”

'Spannend maar tevreden over het werk'

Maar volgens Ron van de Molengraft kon dat in dit geval niet. Talis wijst er nog op dat er ook veel mensen tevreden zijn over de isolatie. Zoals Martien Bosch, die als een van de eersten aan de beurt was. Martien had de zolder opgedeeld in twee kamers. Martien: “Dat vond ik wel spannend want het moest toch afgebroken worden. Maar ik heb weer twee nieuwe kamers teruggebouwd omdat ik heel veel op zolder zit te schilderen. Uiteindelijk ben ik wel blij met de isolatie.”

Ook Theo Sanders begrijpt het belang van de isolatie, die wordt uitgevoerd zonder huurverhoging. “Het zal ons vast stookkosten uitsparen.” Maar de informatievoorziening en de planning van Talis vindt hij “waardeloos.”

Ron van de Molegraft wil zich nog gaan verdiepen in de casus van Theo Sanders: “Om samen te kijken van wat er fout is gegaan, als er al iets fout is gegaan. En ook als lering voor de volgende keer hoe wij onze werkzaamheden beter kunnen organiseren.”

Deel dit artikel