Nieuw wolventeefje op de Veluwe, meerdere wolven in gebied gezien - RegioTV Tiel

Een van de wolven op camerabeelden van Natuurmonumenten. Foto: Natuurmonumenten

Een van de wolven op camerabeelden van Natuurmonumenten. Foto: Natuurmonumenten

EDE - Er is een nieuwe wolf gespot op de Zuidwest-Veluwe. Volgens boswachter Frank Theunissen gaat het waarschijnlijk om een teefje. Op camerabeelden is te zien dat er nu in ieder geval vier wolven in de beboste landstreek gezien zijn.

Dat er vier wolven ontdekt zijn op de beelden, betekent niet dat de wolven nu nog in het gebied zijn. Volgens het Wolvenmeldpunt zijn er namelijk officieel twee wolven bekend op de Zuid-Veluwe. Wolven tolereren geen andere wolf dan hun partner, waardoor de kans groot is dat de andere wolven enkel door het gebied heen kruisten.

Toch is dat voor de bosbeheerders een aangename verrassing. Afgelopen maart – in de paringstijd – werd namelijk een drachtige wolvin doodgereden. "Vanaf toen zijn we gewoon doorgegaan met monitoren", vertelt boswachter Theunissen. "We hebben op dit moment vier verschillende wolven op wisselende locaties op beeld gehad."

De tekst gaat verder onder de video.

Zie ook: Doodgereden wolvin was drachtig van achtling

"Niets gaat zoals je denkt dat het gaat. Ik vind het dan ook heel bijzonder", aldus Theunissen, die vertelt dat twee van de vier gespotte wolven reuen zijn. "Het mannetje dat er al was en er is nog een nieuw mannetje bijgekomen. Van eentje hebben we geen idee of het een mannetje of vrouwtje is. De laatste weten we ook niet 100 procent zeker, maar ik durf te zeggen dat het een vrouwtje is."

Welpjes? Je weet het niet!

Volgens de bosbeheerders hebben wolven hun plekje gevonden in het systeem van de Veluwe. Ze zijn in de late avond, nacht en vroege ochtend actief. Of er nog meer wolven komen? "Er zijn er in ieder geval meer dan we nu in beeld hebben", meent Theunissen.

"Je weet nooit hoe het gaat, maar op dit moment is er geen paartje. De wolven leven als individu. De paartijd is volgend jaar begin maart, tegen die tijd verwachten we pas weer welpen."

Wolf voor de jacht

Volgens Natuurmonumenten is de aanwezigheid van de wolf op de Veluwe ook goed voor het faunabeheer. De wolf zou zelfs de jacht kunnen vervangen. "Dat is iets voor de toekomst", zegt Theunissen. "De wolven zijn goede predatoren, ze hebben vier kilo vlees per dag nodig. Dat zijn zo’n 250 prooidieren op jaarbasis."

"De wolven gaan een belangrijke invloed hebben op het beheer van de populatie. Afschieten hoeft geen probleem te zijn, de doelstellingen van Faunabeheer zijn duidelijk. Alleen moeten we nadenken hoe we dit kunnen gaan invullen, want de wolf kan het heel goed."

Niet alleen de wolf, maar ook de mens weet zijn weg naar de Veluwe goed te vinden. De recreatiedruk op de natuurgebieden is in de coronatijd dan ook flink toegenomen. Omroep Gelderland maakte er een podcast over, Pretpark Veluwe, die vanaf vrijdag 23 juli hier te beluisteren is.

Zie ook: 'Waanzin en gekkenwerk', veel kritiek op plan duizenden zwijnen en herten op de Veluwe af te schieten

Deel dit artikel