Afdrukken

Bij de zandwinlocatie Over de Maas bij Dreumel wordt zondag actie gevoerd door verontruste bewoners. Die willen dat de stort van granuliet in de diepe plas stopt. De stort is omstreden. Op de actie kwamen ongeveer 100 mensen af. Komende maandag is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Granuliet is een afvalproduct van graniet. Volgens het ministerie zou de stort niet schadelijk zijn. Dat komt naar voren uit verschillende onderzoeken.

De gemeente West Maas en Waal is boos over de stort en de gebrekkige informatie hierover en de schimmige manier waarop Rijkswaterstaat de vergunning heeft verleend. Bovendien bestaat er bij de tegenstanders zorgen over de schadelijkheid van een bindmiddel dat aan het granuliet is toegevoegd.

Niet de eerste actie

Eerder deze week voerde de SP ook actie bij de toegang tot de plas. Doel was toen om daadwerkelijk schepen tegen te houden. Dat lukte niet, omdat hun rubberboten niet opgewassen waren tegen de sterke stroming van Maas bij de doorgang naar de zandwinplas.

De actie van zondag is meer symbolisch. Er varen vandaag geen schepen naar de plas. Vorige week werd toestemming gegeven om nog eens 250.000 ton extra boven op de 500.000 ton granuliet in Over de Maas te storten.

Deel dit artikel