Ankeiler: Ondanks eerdere aanwezigheid is de politie in de nieuwjaarsnacht verrast door de zware vuurwerkbommen die voor grote schade zorgden in het dorp Beusichem.

- Ondanks eerdere aanwezigheid is de politie in de nieuwjaarsnacht verrast door de zware vuurwerkbommen die voor grote schade zorgden in het dorp Beusichem. Er waren hierna uiteindelijk twaalf eenheden nodig om de orde te herstellen, laat een woordvoerder weten.

Vanuit bewoners en ook vanuit de gemeenteraad klinkt kritiek op de handhaving in de nieuwjaarsnacht. Er zou al langere tijd met zwaar vuurwerk gegooid worden rond de Markt in Beusichem. Zeker ook op de avond zelf. Ondanks de komst van de politie ging dit gewoon door, is de kritiek.

Rond half elf 's avonds reageerde de politie aanvankelijk op een melding van vernieling, meldt politiewoordvoerder Ruud Visser. "Daar is een eenheid naartoe geweest", vertelt hij. "Uit die situatie kon logischerwijs niet worden bevroed dat een dergelijk vervolg te verwachten was."

Dat er sprake was van zwaar vuurwerk en vernielingen in de omgeving van de Markt werd volgens hem rond kwart over twaalf pas duidelijk. "Eenmaal aanrijdend veranderde de ernst van die situatie waarbij er ook bij woningen zwaar vuurwerk werd afgestoken en waarbij ruiten sneuvelden", vertelt Visser.

'Grote groep vraagt om planvorming'

Dit veranderde de mate van politie-inzet. "Het zou om een grote groep gaan", aldus de woordvoerder. "De aanpak daarvan vraagt om enige planvorming. Daar ga je niet met één voertuig naartoe. Vuurwerk kan ook zomaar gegooid worden naar hulpverleners, burgers en politiemensen. Met alle gevolgen van dien."

Uiteindelijk waren er twaalf eenheden - waarvan ook een paar uit Brabant - nodig om de orde te herstellen. Visser: "De emoties liepen begrijpelijk hoog op. De aanhoudingen die zijn verricht waren voor andere zaken dan voor het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk."

Nog geen aanhoudingen

Het onderzoek naar de verantwoordelijken voor de vernietigende explosies is in volle gang. Er is nog niemand aangehouden. De politie heeft beeldmateriaal dat volgens de woordvoerder 'helpend kan zijn' bij een oplossing van de zaak.

"Wij zijn gebaat bij concrete informatie", zegt hij. "Dat beeldmateriaal kan worden ondersteund door concrete waarnemingen van mensen die de strafbare handelingen hebben gezien. Natuurlijk is het ook een verstandige zet als verantwoordelijken zichzelf melden bij de politie."

Zie ook:

Deel dit artikel