Bevat Video: Video
Ankeiler: Op sommige plekken in Gelderland wordt al volop met vuurwerk geknald. Terwijl er toch echt een vuurwerkverbod van kracht is. Gemeenten geven aan het verbod 'gewoon te handhaven'.

- Op sommige plekken in Gelderland wordt al volop met vuurwerk geknald. Terwijl er toch echt een vuurwerkverbod van kracht is. Gemeenten geven aan het verbod 'gewoon te handhaven'. We vroegen het de gemeenten Arnhem en Nijmegen, en we bezochten een meldpunt in Tiel.

Gemeenten in Nederland zouden het lastig hebben met het handhaven van het vuurwerkverbod. Omroep Gelderland ging hierover in gesprek met Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem. Gaat hij het vuurwerkverbod handhaven?

"Het wordt gehandhaafd", reageert Marcouch. "Het wordt namelijk niet verkocht bij de verkooppunten. Daarnaast nemen we partijen illegaal vuurwerk in beslag en geven we mensen de gelegenheid om hun vuurwerk in te leveren bij het vuurwerk inleverpunt. Als er in Arnhem harde knallen klinken, dan gaan we daar op af. In de praktijk is het lastig om dan iemand op te pakken, omdat degene die het vuurwerk afsteekt dan vaak al gevlogen is."

'Gasten komen er niet mee weg'

Eerder bleek al dat het inleveren van vuurwerk dit jaar niet heel veel opleverde. "De inleveractie is onderdeel van een grotere campagne tegen het afsteken van vuurwerk", zegt Marcouch. "Daarnaast hadden we vorig jaar ook al een inleveractie toen het verbod werd ingevoerd. Mensen die nog consumentenvuurwerk hadden en er vanaf wilde, hebben het toen ingeleverd. Die mensen hebben ondertussen geen nieuw vuurwerk gekocht, wie dat wel deed levert het niet in. Het is dus logisch dat er minder is ingeleverd. Daarom is het belangrijk dat we partijen illegaal vuurwerk blijven opsporen om het van straat te houden."

Gehoorschade bekogelde boa's

Marcouch gaat ook in op de handhaving op straat. "Afgelopen week zijn er boa's op straat bekogeld met zwaar vuurwerk. Zij hielden daar gehoorschade aan over. Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel. Of het nu fysiek of verbaal is. Van hulpverleners blijf je af. Gebeurt dit niet, dan treedt de politie op. Het OM vervolgt daders met extra strafeisen. Die gasten komen er niet mee weg. Er zijn maar drie groepen mensen die je met drie cijfers kunt bellen en dan zijn ze in tien minuten bij je. Dat zijn de politie, de brandweer en ambulance. Blijf van ze af."

"Daarbij moeten we niet vergeten waarom het verbod is ingevoerd. Het gaat niet om het afpakken van plezier. Oud & nieuw zorgt altijd voor drukte op de zorg en dat willen we verminderen. Daarnaast wil ik benadrukken dat de grote meerderheid van de mensen in Arnhem zich fatsoenlijk gedraagt en de regels volgt. De misdragingen komen van een minderheid", besluit de burgemeester.

'Meldingen zijn belangrijk'

Ook de gemeente Nijmegen neemt de handhaving serieus. "Politie en toezicht zijn intensief aanwezig voor en tijdens de jaarwisseling", reageert woordvoerder Jack Broeksteeg. "Tussen kerst en oud & nieuw zijn ook andere professionals zoals jeugdcoaches preventief in de wijken aanwezig. Brandbaar materiaal wordt verwijderd uit de openbare ruimte. We zetten geen extra capaciteit in op het specifiek handhaven van het vuurwerkverbod, net als vorig jaar. We kunnen niet overal zijn en bovendien denken we dat het merendeel van de Nijmegenaren zich aan de regels houdt. We leggen de nadruk op locaties waar veel meldingen zijn gedaan."

Broeksteeg geeft uitleg over die meldingen. "Meldingen via de 'Meld&Herstel-app' zijn belangrijk. We brengen in november en december alle meldingen in kaart om een goed beeld te krijgen van de plekken waar veel overlast is. Daar gaan handhavers vaker langs. We overleggen met politie en jongerenwerkers hoe de overlast aangepakt kan worden. Dat kan zijn met een gesprek, maar ook via bekeuringen en Bureau Halt."

Meldpunt in Tiel

Ook in andere gemeenten zijn meldpunten actief. Bijvoorbeeld in Tiel. Vanaf november kwamen daar bijna vierhonderd meldingen binnen. Het was eerst alleen een digitaal meldpunt, maar sinds twee weken zijn de handhavers ook direct telefonisch bereikbaar. Omroep Gelderland ging er langs en sprak met senior handhaver Leon Blokzijl.

Bekijk hier het interview met Blokzijl.

Hoewel het meldpunt in Tiel vroeger is opengesteld dan vorig jaar, lijkt het erop dat er wat minder meldingen zijn gedaan dan vorig jaar. Toen kwam het totale aantal op zo'n 475 meldingen. Het telefonisch meldpunt sluit op 31 december om 17.00 uur. Per mail kunnen dan nog wel klachten doorgegeven worden.

Zie ook: