Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Brenda Leenders van Mozaïek met het nieuwe boek Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: In Tiel is deze week het boek 'Doe je zelf een plezier' verschenen, met portretten van tientallen lokale vrijwilligers uit allerlei sectoren.

- In Tiel is deze week het boek 'Doe je zelf een plezier' verschenen, met portretten van tientallen lokale vrijwilligers uit allerlei sectoren. Niemand minder dan bondscoach Louis van Gaal presenteerde het werk donderdagavond, via een videoverbinding in schouwburg Agnietenhof.

De bondscoach die als vrijwilliger onder meer actief is voor kinderen met een spierziekte, schreef ook het voorwoord van het boek. "Zonder de vrijwilligers bestaat Nederland niet", verklaart hij zijn bijdrage. "In ieder mens zit wel iets dat je passie hebt of compassie hebt met je medemens. Iedereen vindt het leuk om een ander mens te helpen. Maar ga je dat ook concreet doen. Doe je dat ook?"

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder):

Voor Annette Wiegers die als vrijwilliger van het wijkcomité haar verhaal doet in het boek, is dat eigenlijk nooit een vraag geweest. "Ik ben ermee opgegroeid", vertelt ze. "Mijn ouders waren ook al van jongs af aan vrijwilliger. Wij moesten gewoon mee, allerlei dingetjes doen en voor je het weet zit je zelf in het comité."

De Tielse is blij dat ze het vrijwilligerswerk in haar opvoeding heeft meegekregen. "Ik vind het fijn om iets te doen voor een ander", zegt ze. "Iets te betekenen, iets voor elkaar te krijgen met elkaar. Dat geeft een fijn gevoel."

'Ik word er blij van'

De bondscoach deelt die ervaring, met name als het zijn werk voor Spieren voor Spieren betreft. Van Gaal: "Als ik naar mijn spierzieke kind Coco ga, daar word ik blij van. Dus ik herken alles wat in het boekje staat."

Brenda Leenders die namens Mozaïek Welzijn het project begeleide hoopt dat het boek inspiratie geeft aan mensen die nog niet zo actief zijn als vrijwilliger. "Mensen denken dat je het elke week moet doen of dat je een vrijwilligersovereenkomst moet hebben", somt ze de bezwaren op. "Maar vrijwilligerswerk heeft gewoon heel veel vormen. Door die diversiteit te laten zien hopen we ook weer nieuwe mensen enthousiast te maken om vrijwilligerswerk te gaan doen."

Wat eigenlijk past dat iedereen vindt de bondscoach. "Er is voor ieder mens wel een vrijwilligerswerk", zegt hij. " Daar ben ik van overtuigd. Alleen je moet het gaan doen en dan zie je hoe leuk dat is."

Deel dit artikel