Afdrukken
Ankeiler: Het is volstrekt onduidelijk hoe het bestuur van afvalinzamelaar Avri verder moet.

- Het is volstrekt onduidelijk hoe het bestuur van afvalinzamelaar Avri verder moet. De helft van de deelnemende gemeenten hebben een motie van wantrouwen tegen de dagelijkse leiding aangenomen. Maar de samenstelling daarvan blijft ongewijzigd, is deze week besloten.

Avri wordt in opdracht van de acht gemeenteraden bestuurd door wethouders van die deelnemende gemeenten. Drie van hen vormen met de directeur de dagelijkse leiding. Dat blijft vooralsnog zo, ondanks dat de helft van de gemeenteraden het dagelijks bestuur heeft weggestemd.

Verschillende gemeenteraden vinden al langer dat de organisatie veel te veel haar eigen gang gaat en raadsleden niet goed informeert en betrekt bij de gang van zaken. De druppel was het handelen rond de overdracht van de stortplaats in Geldermalsen aan de provincie. Dit bleek ineens 10 miljoen euro meer te kosten dan verwacht.

Uit onvrede heeft een regionale groep van raadsleden moties opgesteld om het dagelijks bestuur te vervangen. Deze motie is door Tiel, West Maas en Waal, Buren en West Betuwe aangenomen.

AB zegt vertrouwen niet op

Bij een vergadering van het algemeen bestuur (AB) legde voorzitter Joost Reus de vraag voor of het dagelijks bestuur (DB) vervangen moet worden en wie deze posities dan over gaan nemen. Alleen Erik Peters van West Maas en Waal beantwoorde deze vraag met Ja en stelde zich kandidaat.

De andere 'motiegemeenten' wilden het vertrouwen niet zo nadrukkelijk opzeggen of zich specifiek voor deze functies kandidaat stellen. Wel willen zij de komende periode als algemeen bestuur bij alle belangrijke zaken intensief betrokken worden.

Volgens het bestuur is het nu zaak om het vertrouwen van de gemeenteraden te herstellen en te kijken hoe de raden nu en in de toekomst beter betrokken kunnen worden. De leden zijn van plan een verbeterplan te maken dat met een delegatie van raadsleden wordt besproken.

"Wij nemen de kritiek van onze raden heel serieus", laat wethouder van West Betuwe Annet IJff weten. "Maar het is nu niet handig om vlak voor de verkiezingen een nieuw DB te benoemen, omdat er dan heel veel kennis en bestuurlijke ervaring verloren zou gaan."

'Ze dronken een glas en deden een plas'

Voor veel van de kritische raadsleden lijkt het alsof het bestuur gewoon op de oude voet verder gaat. Zij vinden dat Avri even alles stop moet zetten, totdat de gemeenteraden besproken hebben wat er verder moet gebeuren. Donderdag zijn om die reden volgens aanwezigen op een reguliere digitale bijeenkomst van Avri voor raadsleden veel deelnemers boos afgehaakt.

"Zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was", zegt Yvonne Son-Stolk uit Tiel. Zij is lid van een raadsgroep die onderzoek liet doen naar hoe het bestuur handelde rond de overdracht van de stortplaats. "In plaats van een pas op de plaats en leren van de fouten, gaat alles gewoon door", vervolgt Son-Stolk. "Zij vertellen wat er gebeurt. Wij mogen als raad weer achter in de bus plaatsnemen en Avri stuurt vrolijk verder."

"Een beetje bestuurder zou met dit rapport en deze motie zelf zijn conclusie hebben getrokken", zegt Arthur Warmer uit Buren die voorzitter is van deze raadsgroep. "Mijn Whatsapp, mail en telefoon staan roodgloeiend van ongeloof. Het is een minachting van de democratie."

Zie ook:

Bestuur Avri wil stokje graag overdragen maar collega's staan niet te springen

Deel dit artikel