Afdrukken
Ankeiler: Er moet op korte termijn een nieuwe start gemaakt worden met afvalinzamelaar Avri.

- Er moet op korte termijn een nieuwe start gemaakt worden met afvalinzamelaar Avri. Tot die conclusie komen steeds meer van de acht gemeenten die de organisatie besturen. Na Tiel en West Maas en Waal hebben nu ook West Betuwe en Buren aangedrongen op een bestuurswisseling.

In de gemeenteraden van Rivierenland wordt in stevige termen gesproken over met name het dagelijks bestuur van Avri. Dat bestaat uit drie van de acht wethouders in het algemeen bestuur. Aanleiding is een kritisch rapport over hoe de organisatie omging met een sterke toename van de kosten voor de overdracht van de Geldermalsense stortplaats aan de provincie.

Al langer vinden gemeenteraden dat zij te weinig te zeggen hebben over wat er binnen de gemeenschappelijke regeling gebeurt. De organisatie zou veel op eigen houtje doen, de raden niet goed informeren en weinig leren van de fouten die gemaakt worden.

'Dagelijkse leiding moet weg'

Om aan te geven dat de maat vol is willen Tiel, West Betuwe, Buren en West Maas en Waal dat de dagelijkse leiding van de organisatie vertrekt. Daarbij willen zij een regionale raadsbijeenkomst organiseren over de lessen uit het recente onderzoeksrapport en hoe de organisatie beter bestuurd kan worden. Maasdriel heeft alleen met dat laatste voornemen ingestemd.

In Culemborg, Zaltbommel en Neder-Betuwe zijn het rapport over de stortplaats en de voorstellen voor wijziging van het bestuur nog niet behandeld. Voorzitter Joost Reus heeft eerder aangegeven dat het aan het algemeen bestuur is om zo'n bestuurswisseling in stemming te brengen. Waarschijnlijk gebeurt dit tijdens de volgende ab-vergadering op 16 december.

Zie ook: Bestuur van afvalinzamelaar Avri ligt onder vuur

Deel dit artikel