Ankeiler: De dakloze mannen die tot vorige week in een kampje in de bosjes bij de A15 in Tiel verbleven, zijn met de noorderzon vertrokken en uit beeld van de instanties.

- De dakloze mannen die tot vorige week in een kampje in de bosjes bij de A15 in Tiel verbleven, zijn met de noorderzon vertrokken en uit beeld van de instanties. De gemeente Tiel laat weten dat alles in het werk is gesteld om hen te helpen, maar een echte oplossing is er niet.

Er zouden zeker vijf mensen verblijven in het daklozenkampje dat zelfs nationale aandacht kreeg. Toen de gemeente vorige week tot ontruiming overging, werden er echter maar twee aangetroffen. Hen is hulp aangeboden, maar zij zijn uiteindelijk weer hun eigen weg gegaan. Waar de andere bewoners zijn gebleven, weet de gemeente niet.

Het groepje bestaat vooral uit dakloos geraakte arbeidsmigranten. "Zij hebben in principe geen recht op voorzieningen in Nederland", zegt een woordvoerder van de gemeente Tiel. "Toch hebben we besloten een beetje buiten de lijntjes te kleuren en alles in het werk te stellen om hen te helpen. We hadden koffie en eten klaar, de GGD was present evenals een Poolse hulpverlener. We hebben in de hele provincie gezocht naar mogelijk onderdak. Maar je kunt ze niet aan de hand meenemen."

Volgens de woordvoerder zou een van de mannen op eigen kracht terug willen keren naar Polen. De andere man verblijft al heel lang dakloos in Nederland. Hij zou zelf voor die situatie kiezen.

Strafbare feiten

De grote aandacht die er voor het kampje was, leidde er volgens de ambtenaar mogelijk ook toe dat een aantal bewoners ten tijde van de inval het bosje al had verlaten. "Er zijn toch ook aanwijzingen dat zij zich bezig hielden met strafbare feiten", zegt hij. "Zij zitten dan niet op die aandacht te wachten. Het is aannemelijk dat zij elders weer opduiken."

Het registreren van de strafbare feiten is een weg die ook bewandeld wordt. "Het verblijf daar is al strafbaar", zegt de woordvoerder. "Als je een dossier opbouwt van strafbare feiten kun je iemand uiteindelijk ook tot ongewenst vreemdeling verklaren en hen zo dwingen terug te gaan naar het land van herkomst. Maar het heeft natuurlijk de voorkeur om dit te voorkomen door eerder hulp aan te bieden."

Landelijke aanpak

Om dit goed te doen, is er volgens Tiel een landelijke structurele aanpak nodig. Daarnaast wijst de gemeente op de verantwoordelijkheid van werkgevers en huisvesters en de arbeidsmigranten zelf. Wel zegt de gemeente toe alerter te zijn op deze zaken en sneller hulp op maat te willen bieden.

Raadslid Ünal Sözen zette het kampje op de politieke kaart. Hij zegt 'best tevreden' te zijn met de uitkomst. "Ze hebben echt hun best gedaan. Aanvankelijk was het inschakelen van de Mobiele Eenheid om het kampje te ontruimen de enige optie die op tafel lag. Nu zie je dat de nadruk op hulp ligt en dat er gekeken wordt met welke maatregelen je zulke situaties kunt voorkomen. Het is mooi dat daar nu meer aandacht voor is."

Zie ook:

Deel dit artikel