Tielse raad schrikt terug van migrantentoren in woonwijk - RegioTV Tiel
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De beoogde locatie: voormalig winkelcentrum Kwadrant Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Zo'n tien procent van de inwoners van Tiel is arbeidsmigrant. Jaren is er gewerkt aan het oplossen van het huisvestingsprobleem.

TIEL - Zo'n tien procent van de inwoners van Tiel is arbeidsmigrant. Jaren is er gewerkt aan het oplossen van het huisvestingsprobleem. De werknemers moeten in centrale woongebouwen in de stad komen. Maar nu er een concrete locatie in beeld is, maakt de gemeenteraad een draai en is het plan weer terug bij af.

Het plan voor de migrantentoren met 175 appartementen op de plek van voormalig winkelcentrum Kwadrant is nog niet ingediend, maar in de Tielse gemeenteraad is al een motie opgesteld om het niet door te laten gaan. De motie is nog niet behandeld in de gemeenteraad, maar wordt ingediend door een meerderheid van de partijen.

Bekijk hier wat Cees van Doorn van uitzendbureau VDU vindt van de motie:

De gemeenteraad heeft eerder bepaald dat er drie centrale woongebouwen voor arbeidsmigranten in Tiel zouden moeten komen. Dit om een einde te maken aan slechte woonomstandigheden en overlast in de wijken. Daarbij komen er op die manier weer veel eengezinswoningen vrij. Het lekte voortijdig uit dat Kwadrant een van de locaties is die de gemeente en de grote uitzendbureaus hiervoor mogelijk geschikt achten.

"Daardoor is het proces helemaal verstoord", zegt fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij PvdB Wim de Boer. "Er is zoveel onrust in deze wijk ontstaan dat wij hebben gezegd: 'nu is het mooi geweest'. We trekken de stekker eruit en gaan kijken naar andere locaties. We willen dat er rust op dit dossier komt en dat we in alle rust kunnen kijken naar de juiste locatie."

VDU overvallen

"De motie overvalt ons", vertelt Cees van Doorn van uitzendbureau VDU dat het initiatief voor het wooncomplex nam. "We proberen nu met de raadsleden in contact te komen om hen op de hoogte te brengen van wat we eigenlijk willen en waarom. Zover waren we nog niet gekomen. Ik kan me de bezwaren wel voorstellen maar dat komt ook doordat mensen niet weten wat we nu eigenlijk willen."

Juist deze week wilde hij naar buiten komen met het plan voor het massale woongebouw dat volgens hem alleen maar voordelen voor Tiel kent. "Wij willen investeren in goede huisvesting voor de mensen die we voor onze economie zo hard nodig hebben", zegt hij. "Wij hebben 430 mensen in Tiel wonen. Dat brengen we terug naar 350. Er komen 58 gezinswoningen vrij. We houden in het nieuwe gebouw ook nog 20 appartementen vrij voor spoedzoekers; wat wil je nog meer? Dit is een uitgelezen kans die we echt moeten benutten."

Wonen op bedrijventerreinen

De actie van de Tielse raad verbijstert hem. "We zijn in Tiel jaren bezig om beleid hiervoor te maken. Ineens draait de raad om terwijl ze het allemaal geweten hebben en ermee hebben ingestemd. Tiel liep voorop maar gaat hiermee weer terug naar af. "

Want behalve dat de locatie Kwadrant is afgeschoten, wordt in de motie ook verzocht om de kaders voor de woongebouwen en wat geschikte locaties zijn aan te passen. Zo moet er nu van de raad in eerste instantie naar bedrijventerreinen gekeken worden.

Van Doorn is het daar helemaal niet mee eens. "Ik wil mijn mensen niet op een industrieterrein vestigen", zegt hij. "Als je mensen als tweederangs burgers behandelt, dan gaan ze zich daar soms ook naar gedragen. Maar als je hen dezelfde rechten geeft en in hen investeert dan krijg je geen overlast. Dan gedragen ze zich want dan hebben ze ook wat te verliezen."

De raad besluit 13 oktober over de motie.

Zie ook: Geen wauw gevoel in Tiel bij flat voor arbeidsmigranten

Zie ook: Woonhotels voor werknemers heet hangijzer in Geldermalsen

Deel dit artikel