Tiel wil hulp inwoners bij aanpakken ondermijnende criminaliteit - RegioTV Tiel
Ankeiler: Het gaat goed met het bestrijden van criminaliteit zoals inbraken of diefstal in Tiel.

Het gaat goed met het bestrijden van criminaliteit zoals inbraken of diefstal in Tiel. De gemeente gaat daarom meer aandacht besteden aan zaken zoals fraude en witwassen. Maar daarvoor is wel meer politiecapaciteit en de hulp van inwoners nodig, stelt burgemeester Hans Beenakker.

Bijna tien jaar hebben met name de criminele zaken die inwoners heel direct raken zoals inbraken, diefstal of overvallen hoge prioriteit gekregen in de gemeentelijke aanpak van Tiel.

Dat heeft goed gewerkt. De stad daalde gestaag op de landelijke misdaadmeters. Zo werden er in 2012 nog 576 inbraken gepleegd. De afgelopen twee jaar waren het er ongeveer 70 en de gemeente verwacht dit jaar rond de vijftig uit te komen. Ook criminaliteit zoals fietsendiefstal, vernieling van auto's, straatroof of zakkenrollen komt inmiddels aanzienlijk minder voor.

Naast de inzet van de politie en verschillende organisaties die in het 'Veiligheidshuis' samenwerken, hebben inwoners een belangrijke rol gespeeld, stelt burgemeester Hans Beenakker.

"Bijvoorbeeld bij de afname van het aantal inbraken", vertelt hij. "Zorgen voor betere sloten, betere verlichting, communicatie onderling. Er zijn inmiddels 35 initiatieven van buurtpreventie in Tiel. Dat maakt het verschil."

Verschuiving naar andere criminaliteit

Volgens de gemeente heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar ondermijnende criminaliteit die structuren in de bovenwereld aantast. Bijvoorbeeld horecazaken, winkels of andere ondernemingen waar drugsgeld wordt witgewassen, maar ook zaken als zorgfraude of uitbuiting van arbeidsmigranten door huisjesmelkers. Ook de cybercriminaliteit is fors gegroeid.

"Met die ondermijning hebben provinciesteden als Tiel steeds meer te maken", stelt Beenakker. "Je ziet de bedrijven in de binnenstad waar geen activiteiten zijn maar die wel open blijven. We hebben een aantal zorgfraudezaken gehad, de hennepplantages, slechte verhuurders maar denk ook aan die jongen van 18 die ineens een hele dure auto rijdt."

Om hier wat aan te doen is het aantal bedrijven uitgebreid waarbij een zogenoemd Bibob-onderzoek gedaan kan worden. Dan wordt de integriteit onderzocht van het bedrijf en de personen die daarbij betrokken zijn. Nu gebeurt dat vooral bij horecazaken. Voortaan kan het bijvoorbeeld ook bij sloopbedrijven, kapsalons of zonnestudio's.

Uitbreiding Bibob-onderzoek

Om dit effectief te doen wil Tiel straten of buurten gaan aanwijzen waar alle bedrijven vergunningplichtig worden. Bij die vergunningverlening wordt dan het Bibob-onderzoek gedaan. Daarbij vraagt de burgemeester ook weer de hulp van de inwoners.

"Om deze plekken aan te wijzen moet er wel een goede onderbouwing zijn", zegt Beenakker. "Meld het daarom als je zo'n verdachte zaak in de buurt hebt. Ga het niet faciliteren door producten te kopen die duidelijk veel te goedkoop zijn, let op aan wie je een pand verhuurt en wat daar gebeurt. Bewustwording van deze ondermijnende zaken is heel belangrijk."

Daarbij moet voor een effectieve aanpak de capaciteit van politie en justitie versterkt worden, stelt Beenakker. "Niet het blauw op straat, maar vooral de recherchecapaciteit is een groot probleem", zegt hij. "Het onderzoek op de achtergrond om ook de grote jongens aan te kunnen pakken. En daarbij de opvolging door justitie. Daarin moet echt een slag gemaakt worden."

Preventie bij jongeren

Beenakker wil ook meer investeren in het voorkomen dat jongeren op het criminele pad gaan door al heel vroeg voorlichting te geven over de risico's daarvan en met programma's om carrièrekansen voor kwetsbare jongeren te vergroten.

Met enige regelmaat worden Tielenaren of oud-Tielenaren gelinkt aan zware criminaliteit. Met als tragisch dieptepunt deze zomer de verdachte van de moord op Peter R. de Vries Delano G. die opgroeide in de stad en drie jaar geleden naar Rotterdam vertrok. "Er is geen indicatie dat Tiel meer een centrum of kweekvijver is van zware criminaliteit dan vergelijkbare centrumsteden zoals Gorinchem of Doetinchem", zegt Beenakker daarover.

Wel erkent hij dat er ook te weinig capaciteit is om de zogenoemde 'wrap around-aanpak' in de stad voldoende in te zetten. Bij die aanpak wordt door alle betrokken instanties naar de problemen van het hele gezin waar een crimineel uit voortkomt gekeken. Dit om herhaling of navolging door bijvoorbeeld broertjes of zusjes te voorkomen.

"Je hebt nooit de garantie dat je zo iemand eruit filtert, maar de kans wordt natuurlijk wel groter als je voldoende capaciteit hebt", stelt Beenakker. Afgelopen jaren werden er in het Veiligheidshuis jaarlijks zo tussen de vijftig en de zestig Tielenaren onder de loep genomen. De burgemeester doet geen uitspraken over of Delano G. - die ook in Tiel al met justitie in aanraking kwam - in de aanpak van het veiligheidshuis heeft gezeten.

Meer over

Deel dit artikel