RegioTV Tiel - Nieuws
Bevat Audio: Audio

ERICHEM - Op 27 juli 2017 ging de Knorhof in Erichem met meer dan 20.000 varkens in vlammen op. Het bedrijf werd symbool van de roep om verandering van de veehouderij in Nederland. Maar drie jaar later lijkt het plan voor een nieuwe Knorhof met meer dan 25.000 varkens gewoon door te gaan.

''Nee, ik heb nog geen bod gehad van de minister'', reageert directeur van Sebava Maarten Verdoorn op de vraag of de overheid hem in het kader van de stikstofreductie niet benaderd heeft om af te zien van het plan om de verloren gegane varkenshouderij in Erichem weer op te bouwen.

Mesterij wordt fokstal

Het gesprek om de vergunning af te kopen is niet gekomen. En dus zet het bedrijf in op herbouw van de grootschalige varkenshouderij, zij het wel van een ander type. Het moet een fokstal worden waar zeugen tienduizenden biggen produceren.

Op Radio Gelderland lichtte verslaggever Menno Provoost de situatie toe.

Zo'n bedrijf heeft volgens Verdoorn een veel lagere milieubelasting dan de varkensmesterij met vleesvarkens die er voorheen zat. ''Met alleen maar zeugen is de uitstoot veel lager'', zegt hij. ''Daarbij is met moderne luchtwassers de stank bijna tot nul gereduceerd.''

Aanvraag ingediend

De milieueffectrapportage voor de nieuwe varkenshouderij is inmiddels geaccepteerd en de aanvraag voor de omgevingsvergunning is ingediend. De Provincie laat weten dat de procedure om de aanvraag te beoordelen nog niet in gang is gezet.

Wel is er een advies gevraagd aan de gemeente Buren. Een woordvoerder meldt dat de aanvraag momenteel bestudeerd wordt en dat daarom nog niet aan te geven is wat er in het advies komt te staan. ''In zijn algemeenheid geldt, dat als de aanvraag past binnen de wet- en regelgeving, wij geen grond hebben om negatief te adviseren'', meldt de woordvoerder.

'Bedrijf heeft recht op herbouw'

Verantwoordelijk wethouder André van den Hurk liet onlangs bij RegioTV Tiel weten dat hij verwacht dat de vergunning voor de nieuwe stal verleend wordt. ''Het is een maatschappelijk zeer gevoelig en moeilijk dossier'', erkent hij. ''Maar er zijn rechten en plichten. Het bedrijf heeft binnen het bestemmingsplan het recht de varkenshouderij te herbouwen en vervolgens de plicht om dat op een diervriendelijke manier te doen. Als hij voldoet aan de criteria zie ik geen enkele reden om die vergunning niet te verlenen.''

Verdoorn verwacht dat het nog wel een paar jaar kan duren voor de kogel door de kerk is. Ondanks alle discussie over de veehouderij en inkrimping van de veestapel, heeft hij vooralsnog geen aanleiding om aan te nemen dat het bedrijf niet op de oude voet verder kan. Verdoorn: ''Zolang wij geen nieuwe kaders hebben waarbinnen we moeten werken, gaan we gewoon door.''

Zie ook: Kritiek op herbouw Knorhof 'Heel erg raar en onbetrouwbaar'

Bekijk de eerdere uitzending van het Ambtshuis waarin wethouder André van den Hurk spreekt over de KnorHof (vanaf 10.35)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46

Deel dit artikel