Fruitcorso gaat niet door, maar sommige bouwers kunnen het toch niet laten - RegioTV Tiel
Bevat Video: Video
Ankeiler: Voor de tweede keer is het Fruitcorso in Tiel geschrapt en ook de alternatieve activiteiten die bedacht zijn, kunnen niet doorgaan.

TIEL - Voor de tweede keer is het Fruitcorso in Tiel geschrapt en ook de alternatieve activiteiten die bedacht zijn, kunnen niet doorgaan. De honderden vrijwilligers die normaal aan de praalwagens bouwen moet nog een jaartje op hun handen zitten. Maar sommige clubs kunnen het echt niet laten en zijn deze week toch aan het plakken geslagen.

Zo is de sfeer in de loods bij corsoclub Maas en Waal weer als vanouds. Er zijn zelfs plannen om de club uit te breiden met een jeugdwagen, de komende editie. De club was al een eind op weg met de sculptuur voor het alternatieve corsoprogramma en besloot deze af te maken. Deze wordt dan vanaf 18 september tentoongesteld op het plein voor de Jumbo in Beneden-Leeuwen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

"Twee jaar geen corso was voor ons echt geen optie", vertelt ontwerper Paul Zwaan. "Al gaat het maar om de gezelligheid, om het weer bij elkaar zijn. Dat praatje te maken is iets dat heel veel mensen de afgelopen twee jaar gewoon hebben gemist."

De opkomst is dan ook zeer goed. Zeker voor de niet zo geliefde activiteit van het aanbrengen van papier maché wat eerst moet gebeuren. "Het valt mij mee dat er zoveel mensen zijn", zegt vrijwilliger Rinie Maas. "Mensen zijn andere dingen gaan doen en als ze eenmaal een ander dingetje hebben is het maar de vraag of ze terugkomen."

Vergeet-me-nietjes

Ook voor voorzitter Renate Baas was dat een vraag, en ze is blij verrast. "We zijn heel blij dat het corso toch nog leeft en dat de mensen gekomen zijn", zegt ze. "Iedereen vindt het leuk weer even met elkaar te kletsen en elkaar te zien en gewoon een avondje lekker bezig te zijn."

Het bestuur heeft onder meer met berichten en filmpjes geprobeerd het corsogevoel warm te houden. "We hebben ook een keer iedereen een zakje zaadjes gestuurd", zegt Baas. "Met hele mooie vergeet-me-niet-bloemetjes. Om de mensen warm te houden en ze te laten weten dat we ze in ieder geval niet vergeten zijn."

Zoals Maas en Waal zijn er meer clubs die op eigen houtje wat activiteiten ontplooien. Het centrale corsobestuur heeft zich nu helemaal gericht op 2022.

Bestuur klaar voor 2022

Financieel verwacht corsovoorzitter Laurens Verspuij geen problemen door het uitstel. Met dank aan de gemeente Tiel is de organisatie niet ingeteerd op de reserves. "We waren al een rondje aan het maken om het alternatieve programma te kunnen financieren", vertelt hij. "De reacties van sponsoren waren uitermate positief. Iedereen wil, maar het moet mogelijk zijn."

Volgens de voorzitter is het vrijwel zeker dat het er volgend jaar echt van komt. Ook al moet de zestigste editie weer een jaar uitgesteld worden, het corsogevoel blijft leven. "Dat zit in de genen bij heel veel mensen", zegt Verspuij. "Dat is er dus niet zomaar uit. Het is in de waakstand. Maar ik ben ervan overtuigd dat het komend voorjaar in alle hevigheid losbarst."