Betuwse telers werken aan de comeback van de pruim - RegioTV Tiel
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Pruimenteler Marinus Bunt Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: De vers geplukte pruimen lopen in hoog tempo over de band van de nieuwe sorteer- en verpakmachine van neven Frederik en Marinus Bunt.

HERVELD - De vers geplukte pruimen lopen in hoog tempo over de band van de nieuwe sorteer- en verpakmachine van neven Frederik en Marinus Bunt. Vanuit Herveld leveren ze zo'n 40 procent van de Nederlandse pruimen. Een nichemarkt, maar als het aan Bunt en Bunt ligt, komt daar verandering in.

Frederik en Marinus noemen zich met recht de pruimenmeesters van Nederland. Met de geavanceerde installatie in hun nieuwe bedrijfspand rolt er per uur tussen de zes- en achtduizend kilo aan pruimen van de band.

"Die machine sorteert op kwaliteit, rijpheid, kleur, maat, gewicht en uitwendige gebreken. En hij maakt er porties van", vertelt Marinus Bunt niet zonder trots. "Zo komen uit verschillende poorten de pruimen naar wens op maat voor de desbetreffende klant."

Bekijk de reportage:

De machine van Spaanse makelij is de eerste in zijn soort in Nederland. Het heeft dan ook heel wat voeten in de aarde om het allemaal goed te laten werken.

"We zijn in een keer overgestapt, van alles fysiek op kwaliteit beoordelen en fysiek wegen, naar alles in één machine samen te brengen", vertelt Bunt. "Op afstand wordt nog meegekeken in de computer om bij te stellen. We draaien productie, maar met de finetuning zijn we nog bezig."

Twee miljoen kilo

Het bedrijf van de neven Bunt heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Waar ze vijftien jaar geleden nog zo'n 100.000 kilo pruimen leverden, tikten ze afgelopen jaar de twee miljoen kilo aan; zo'n 40 procent van de Nederlandse pruimenmarkt.

Dit komt met name doordat veel kleine telers verdwenen zijn. De pruim heeft maar een heel bescheiden aandeel, wanneer je het vergelijkt met de Betuwse appels, peren of kersen.

Ondergeschoven kindje

"Het is een ondergeschoven kindje geworden in Nederland", beaamt de teler. "Het zijn hoofdzakelijk oudere consumenten of mensen die oorspronkelijk ergens anders vandaan komen, die veel pruimen eten. Terwijl het toch een hartstikke gezonde vrucht is. Hij doet niet voor de andere vruchten onder."

Omdat het zo'n kleine markt is, komt er veel terecht op de schouders van het Herveldse bedrijf. De neven Bunt produceren zelf nieuwe bomen die beter tegen extremen van droogte of juist veel regenval kunnen.

Nieuwe rassen zoals de Vandor, die op dit moment van de band rolt, moeten de consument verleiden toch voor de pruim te kiezen. "Deze nieuwe rassen zijn een stuk groter en ze rijpen langer door", vertelt Bunt. "Zo hebben ze langer de tijd om volledig op smaak bij de consument te komen. Het is eigenlijk dezelfde ontwikkeling zoals die eerder bij de kersen heeft plaatsgevonden."

Droom van comeback

Zijn droom is dat deze steenvrucht een gelijksoortige comeback maakt als de Betuwse kersen. En die ruimte is er zeker, meent Bunt. "We komen ieder jaar nog pruimen tekort", zegt hij. "Er zijn nog steeds supermarkten in Nederland die in het seizoen geen Nederlands product verkopen. Ik vind dat eigenlijk niet kunnen. Maar dat heeft er ook mee te maken dat er gewoon te weinig aanbod is."

Nieuwe collega's ontvangt hij dan ook met open armen. "Heel graag", zegt hij. "Dan hoeven we ook niet alles alleen te ontdekken en dan gaat het sneller om een mooie, gezonde teelt te maken."