Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Moe maar voldaan zijn de boeren van de Gouverneurspolder bij Ochten.

OCHTEN - Moe maar voldaan zijn de boeren van de Gouverneurspolder bij Ochten. Met geïmproviseerde wallen hebben zij hun oogst grotendeels droog weten te houden tijdens het hoogwater van afgelopen tijd. De wallen worden nu weer afgebroken. Met het waterschap is afgesproken dat ze de zomerkade in ere herstellen wanneer het wat droger is.

Vijf agrariërs hebben naar eigen zeggen voor zo'n zes ton aan mais, suikerbieten en aardappelen in de Gouverneurspolder staan. Het loont dus de moeite om dit te proberen te beschermen voor het wassende water. Ruim een week pompen zij al dag en nacht water uit de polder. Daarbij maakten zij met zogenoemde big bags vol zand, planken en aarde een wal om het water te stoppen. Dit lukte, maar het scheelde niet veel.

"Het was zaterdagnacht heel kritiek", vertelt boer Mark Waasdorp. "Toen kwam het water op verschillende plekken door de houten barrière heen. Gelukkig werd het water in de rivier zondagmiddag stabiel. Zoals je ziet hebben we het gehouden met alle medewerkers en vrijwilligers."

Zeker de mais is er grotendeels goed doorheen gekomen. Het is nog wel even afwachten of de aardappels en suikerbieten de natte voeten die zij toch kregen ook overleven.

Bekijk hier de video over de boeren:

"Volgende week of de week daarop kunnen we precies zien welke schade er aan de gewassen is", zegt Waasdorp. "Het is te hopen dat er vanuit het rijk voor alle getroffen agrariërs een goede schaderegeling komt. Want zonder agrariërs zijn we nergens in Nederland."

Met Waterschap Rivierenland was afgesproken dat als het water verder zou stijgen, de polder toch echt onder water zou worden gezet. Dit bleek gelukkig niet nodig. Het waterschap heeft de boeren laten gaan en heeft toegezegd wat klei aan te leveren om de boel weer netjes in orde maken.

"We proberen vanmiddag even het rijpad te egaliseren", zegt Waasdorp. "Als het wat droger is gaan we de big bags ophalen. Dan gaan we de kade herstellen en weer opnieuw inzaaien. Dan staat er van de winter weer een mooie groene grasmat als het weer hoogwater wordt."

'Hoogte van de kade juist hersteld'

Kritiek op het eigenhandig opwerpen van hoogwaterwallen voor de uiterwaarde die in principe bedoeld zijn om te overstromen, vindt Waasdorp in dit geval onterecht. Volgens hem zijn eigenlijk alleen lage delen van de zomerkade versterkt.

"We hebben het zelf uitgemeten en er zitten in de kade hoogteverschillen van wel 80 centimeter", stelt de agrariër. "We hebben de gaten opgevuld en de dijk zo opgehoogd tot een waterstand van ongeveer veertien meter tien bij Lobith. Daar zijn grote gedeelten van deze dijk op gebaseerd."

'Boeren naar uiterwaarde gedwongen'

Bovendien zijn boeren wel gedwongen de uiterwaard te gebruiken, meent hij. "Er is gewoon een run op agrarische grond. Je hebt hier de boomkwekerijen die veel grond eisen, je ziet de zonneparken komen, industrie. Er wordt de agrariërs binnendijks zoveel grond ontnomen dat wij toevlucht hebben genomen tot de uiterwaarden."

Tot verdriet van de boeren zijn er echter plannen om op termijn ook deze polder af te graven voor zandwinning en er een waterrijk natuurgebied van te maken. "Zand en andere bouwstoffen zijn nodig", erkent Waasdorp. "Maar we moeten toch proberen tot een compromis te komen om een deel te behouden voor agrariërs. Agrarisch Nederland moet er ook zijn om de bevolking te voeden."

Zie ook: Waterschap helpt boeren Dodewaard niet met actie tegen hoogwater

Deel dit artikel